Smaczna, zdrowa i czysta kuchnia, to Twój sukces.
HACCP to System Analiz Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli. Obowiązuje on na terenie całej Unii Europejskiej, a jego zapisy dotyczą od gigantycznych hal produkcyjnych i magazynów, przez supermarkety, po małą gastronomię.
Szczególnej uwadze podlegają:
- Higiena osobista pracowników,
- Odpowiednia organizacja pracy,
- Zaopatrzenie w wodę o właściwej twardości,
- Usuwanie odpadów oraz ścieków,
- Mycie oraz dezynfekcja urządzeń, naczyń i sprzętów,
- Kontrola obecności szkodników.
Jednym z poważniejszych problemów wydaje się być właściwa i częsta dezynfekcja. Trudność wynika z tego, że o ile szkodniki i insekty są widoczne gołym okiem, to mikroorganizmy takie jak bakterie i wirusy i grzyby mogą pozostawać w ukryciu bardzo długo. Zaniedbanie na tej płaszczyźnie skutkuje nieraz groźnymi zakażeniami pracowników i gości restauracyjnych, a to może być bezpośrednią przyczyną upadku działalności.
Dodatkową komplikacją jest nieoczywisty sposób przenoszenia się drobnoustrojów między pomieszczeniami i stanowiskami pracy, co staje się problemem już przy najmniejszej niestaranności. Możemy dziwić się i niedowierzać, w jaki sposób bakterie kałowe przeniosły się do… sałatki naszego gościa. Oczywiście, mogło to być spowodowane wieloma czynnikami od nas niezależnymi, ale kiedy niezadowolony gość sprowadza na nasz lokal kontrolę, wychodzą wówczas najmniejsze uchybienia.
Nie spodziewamy się zakażenia bakteriami i wirusami, gdyż ich nie widać. Podobnie zresztą jest z jajami pasożytów. Weźmy na przykład dziecko: spogląda na swoje dłonie, jeżeli widzi wyraźny bród, wówczas chętnie myje ręce przed jedzeniem. Jeżeli jednak dłonie jego na pierwszy rzut oka wydają się czyste, jego matka musi się nieźle nagimnastykować, aby przed obiadem ręce zostały umyte. Wiadomo więc, że nie wszystko wizualnie ładne będzie czyste i ta sama zasada panuje w każdym miejscu pracy.
Umowa DDD – każdy bar, kawiarnia czy restauracja, a także hale produkcyjne, magazyny, czy galerie handlowe, powinny mieć podpisaną umowę o deratyzację, dezynfekcję i dezynsekcję lokalu. Dokumentacja przyda się w czasie ewentualnej kontroli.
Wykwalifikowani pracownicy SIDERIS wiedzą doskonale, jakie miejsca są szczególnie narażone na gromadzenie bakterii, wirusów i grzybów. Dysponują skutecznymi środkami i znają najlepsze metody na wyeliminowanie źródeł zakażeń i przeprowadzenie efektywnej dezynfekcji. Doświadczenie i zaawansowane zaplecze technologiczne pozwala na osiągnięcie najlepszych efektów działań z zakresu DDD.